Educatie – Kunst en Geschiedenis

Vragen aan Adolf Hitler

Lessen in april 2017 over de Tweede Wereldoorlog op de Paul Krugerschool, Den Haag. Met tijdgetuige Hanneke Gelderblom-Lankhout. Ik geef twee lessen inleiding over de Tweede Wereldoorlog en de jodenvervolging. De derde les kwam Hanneke vertellen over haar onderduikervaringen als kind.

Foto’s: Hristina Tasheva

Koudous, Kamila, Amira e.v.a.

Web Kameleon 02

‘Hoe teken ik mijn moeder?’

Web Kameleon 03

‘Ik vind dat iedereen eigenlijk overal naartoe moet kunnen. Je mag zelf weten waar je wilt wonen’

Web Kameleon 04 Web Kameleon01

In januari en februari 2016 gaf ik 7 lessen kunsteducatie aan de leerlingen van groep 8 van De Kameleon, een school in de wijk Laakkwartier in Den Haag. De leerlingen van groep 6, 7 en 8 van deze school kregen kunstlessen in het kader van het educatieproject ‘Vrede en Recht’ gefinancierd en georganiseerd door Madurodam en STROOM Den Haag. In totaal deden 13 Haagse scholen mee en werken 46 kunstenaars mee aan dit project.

Ik ging uit van het thema mensenrechten en huidige vluchtelingenproblematiek. De leerlingen tekenden met houtskool wat ze zouden meenemen als ze moesten vluchten. Ook met het ‘omgekeerd tekenen’ maakten ze kennis: een tekening met kneedgum op een zwart vlak. Ze maakten collages over mensenrechten, en boetseerden beelden waarin ze verbeelden wat ze later willen worden. De groep ging ook op excursie naar het Humanity House, een museum waarin aandacht wordt besteed aan de wereldwijde vluchtelingenproblematiek.

Groep 8 krijgt les van Zehra Beder, een gedreven leerkracht met hart voor haar groep. Een jaar eerder heeft ze met groep 8 een film gemaakt over tolerantie. Dit jaar gaan de leerlingen ook weer een film maken.

Samen met de andere kunstenaars die groep 6 en 7 les gaven, Stefanie Scholte en Saskia Laurant sloten we de lessen af met een expositie in het oude schoolgebouw naast de huidige school. Alle leerlingen van de hele school kwamen kijken.

—————————————————————————————-

Koninkrijk der Kinderen
Kunsteducatie

Web Koninkrijk 01

‘Meneer Van Aartsen, u bent toch van de VVD? Vroeger was Geert Wilders toch ook lid van de VVD?’

Web Koninkrijk 02

foto’s © Hristina Tasheva

In opdracht van Art-s-cool, de kunsteducatieschool in de Schilderswijk, gaf ik samen met kunstenaar Jessy Rahman in september 2015 4 lessen op basisschool ’t Palet en basisschool ‘Onze Wereld’. De lessen werden gegeven in het kader van de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden.

Met een groep kunstenaars en een filosoof van Art-s-cool filosofeerden kinderen over hoe hun koninkrijk eruit zou zien: het Koninkrijk der Kinderen. Elke groep kreeg een thema zoals bijv. cultuur, onderwijs of economie. Kinderen maakten o.a. een eigen wetboek, een maquette van de ideale school of een eigen ruileconomie. De resultaten werden getoond in de bibliotheek Schilderswijk. Burgemeester Jozias van Aartsen nam een kijkje bij het resultaat.