Rolf

Web Rolf

4 mei 2013                                          Fischerstraat 133, Den Haag

Ik zit in een klaslokaal van de Paul Krugerschool, een school in de wijk Transvaal in Den Haag. ‘Open Joodse Huizen’ staat er op een bord. De klas is gevuld met mensen. Voor in de klas zitten een man en een vrouw. Ze stellen zich voor als Wally de Lang en Rolf Nihom. In 1941 werd op de plaats waar we zitten het joods lyceum geopend. Na de zomer in 1941 mochten joodse leerlingen niet meer naar hun eigen school. In Den Haag betrof het 1600 leerlingen. In de Fischerstraat werd daarom een lyceum geopend zodat de joodse leerlingen toch onderwijs konden volgen. Er moest veel geïmproviseerd worden voor de leerlingen. Historica Wally de Lang heeft de geschiedenis van dit joods lyceum beschreven in het boek: ‘Slotakkoord der kinderjaren. Herinneringen aan het Joodsch Lyceum Fisherstraat. Den Haag 1941-1943.’ Ze toont klassefoto’s van de leerlingen van het lyceum. Een van de gezichten is omcirkeld. Dat is de man naast haar, Rolf Nihom. Hij is een oud leerling van het Joods Lyceum.

Rolf Nihom is geboren in Winterswijk. Zijn vader Karel is grossier en lid van een vluchtelingencomité dat de toenemende stroom joodse vluchtelingen uit Duitsland hulp biedt. In oktober 1939 wordt Karel Nihom gearresteerd en even later krijgt hij een brief dat hij de grensstrook moet verlaten. Pas jaren later wordt duidelijk wat er precies aan de hand was. Karel Nihom verhuist naar Scheveningen, zijn vrouw en twee zoons volgen in april 1940. Na de invasie in mei 1940 probeert Karel Nihom weg te komen uit Nederland. Dat lukt niet. Hij maakt een eind aan zijn leven.*

Op 15 mei is Rolf buiten. Twee agenten komen de straat in. Rolf voelt dat ze voor hem komen. De agenten vragen of zijn moeder een vriendin in de buurt heeft. Die is er. De agenten delen mee dat Karel Nihom dood is.

‘De oorlog is voor jou al een verloren oorlog omdat je vader er niet meer is,’ zegt Rolf.

 

Ter herinnering aan M.S.R. Nihom (1924-2014)

voor een filmfragment