Wenterswick – Een onderzoek in beeld en taal

Web Wenterswick 01

‘Boeren die het veen ingingen, maakten zich aan elkaar vast met een touw’

Web Wenterswick 02

‘Er zijn hier stukken land waar sinds de ijstijd niets veranderd is’

Web Wenterswick 03img_20160911_114224_3cs Web Wenterwick 04

‘Wenterswick’

Vluchtelingen in het veen

2015-heden

In een natuurgebied bij Winterswijk, het Korenburgerveen, speelde zich in de Tweede Wereldoorlog een dramatische gebeurtenis af. 21 Joodse inwoners van Winterswijk die zich hier schuilhielden in barakken werden verraden en gearresteerd. Vrijwel alle onderduikers waren familie van elkaar. De politie en marechaussee uit Winterswijk arresteerde de mensen. Zij werden opgesloten en een dag later onder politiebegeleiding naar Westerbork vervoerd. Slechts drie van hen overleefden de oorlog, de rest werd vermoord in de concentratiekampen. Na de oorlog vond er een onderzoek naar deze zaak plaats. Het proces-verbaal vond ik in het archief voor de Bijzondere Rechtspleging: het CABR.

Waar hielden deze mensen zich schuil? Wie hielp hen? Wat gebeurde er precies? Ik probeer de feiten in kaart te brengen. Maar ook de verbeelding toe te laten en de rol van het landschap en de plek in kaart te brengen. Landschap, geschiedenis, herinnering en verbeelding spelen hierin een rol.

Bij de Open Joodse Huizen in Winterswijk vertel ik jaarlijks bij het veen dit verhaal. 75 jaar nadat de onderduikers waren opgepakt hield ik een lezing in de synagoge van Winterswijk over deze gebeurtenis. Ook is er een podcast ‘De mensen in het veen’ die over deze gebeurtenissen gaat. In 2021 staan er meer afleveringen gepland. Wordt vervolgd….