biografie

Mijn hart is heel wild.
Maar nooit voor één mens.
Voor alle mensen.

Etty Hillesum
(1914-1943)

Ik ben opgeleid als historica en beeldend kunstenaar. In mijn projecten komt dit tot uiting in het doen van historisch onderzoek en het vertellen van verhalen waarbij het beeld een belangrijke rol speelt. Een verteller met beelden dus. In mijn werk spelen mensen, verhalen en sporen uit de geschiedenis een belangrijke rol. De Tweede Wereldoorlog is een centraal thema.

Ik ben opgegroeid in Steenbergen in 1971 als dochter van een akkerbouwer. Op mijn 18e ging ik -als eerste van mijn generatie- studeren. Een studie geschiedenis in Leiden. Na mijn studie werkte ik bijna 10 jaar bij de Nederlandse Bibliotheek Dienst in Leidschendam en bij boekhandel De Vries Van Stockum. Ik heb een grote liefde voor boeken. Daarnaast voltooide ik in de avonduren een studie Beeldende Kunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (2002-2007). Sinds twee jaar werk ik als zzp-er. Ik geef kunstlessen in culturele centra, buurthuizen en zorginstellingen. In opdracht van KOO Den Haag en andere opdrachtgevers. Ik vind het prachtig om mensen te laten kennismaken met tekenen en schilderen en boetseren. Juist voor mensen die denken niet creatief te zijn. Zo kan je iemand boven zichzelf laten uitstijgen en inspireren. Dat is waar ik naar streef. Daarnaast werk ik aan een eigen project: een historisch èn beeldend onderzoek naar een dramatische gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog in Winterswijk.

Verder organiseer ik sinds 2019 met een klein groepje mensen de Open Joodse Huizen in Den Haag. Het zijn intieme, indringende herdenkingen. Kleine herdenkingen maar vaak met een grote impact. Ook geef ik jaarlijks lessen met een tijdgetuige over de Tweede Wereldoorlog voor scholen. Het zijn lessen die zorgen voor verbinding tussen generaties. Dat vind ik belangrijk. Het verbinden van mensen.

Meer lezen:

Rita Post, ‘Kunstenaar in de wijk’, interview in ‘Het Oude Centrum’, sept/okt. 2015, 7.

Levenslijnen

Filmfragment expositie ‘Wanderschaft II’ door Willem Giezeman

Artikel over de plaquette Joods Lyceum