Plaquette – werk in opdracht

adhc; onthulling plaquette op school in de fischerstraat ivm veel joodse kinderen die zijn omgekomen in de oorlog foto robert van stuyvenberg c. 2014

foto: © Robert van Stuyvenberg

Web Plaquette 02

Plaquette voor het Joods Lyceum

Van 1941 tot 1943 gingen op deze plek 276 kinderen naar het Joodsch Lyceum

Ze waren niet veilig

Niet in huis

Niet op straat

Niet op school

179 van hen werden opgepakt en uit Nederland weggevoerd

Ze keerden nooit meer terug

In de Haagse Fischerstraat (vroeger: Fisherstraat), om de hoek bij de Haagse Markt, was in 1941 het Joods Lyceum gevestigd. Dit lyceum werd geopend nadat de Duitse bezetter in de zomervakantie van 1941 had afgekondigd dat joodse leerlingen niet meer naar hun eigen school mochten. Om de leerlingen toch onderwijs te geven werden er speciale scholen opgericht. Een daarvan was het Joods Lyceum. Het Joods Lyceum bestond van 1941 tot 1943. 179 leerlingen van het Joods Lyceum werden vermoord in de concentratiekampen.

In opdracht van het schoolbestuur van de huidige scholen in de Fischerstraat werd in 2014 een gedenkteken opgericht. Samen met kunstenaar Alfred Beekenkamp ontwierp ik een plaquette. Deze werd op 2 april 2014 onthuld. Bij de plaquette hoorde een lessenpakket dat we voor groep 8 van deze scholen verzorgden. Hierin werden kunst en geschiedenis gecombineerd. In deze lessen sprak de tijdgetuige en oud-leerling van het lyceum, Rolf Nihom (1924-2015). Bij de plaquette hoort een educatieve website die ik samen met Petra Knötschke samenstelde.

Web plaquette 9 Web plaquette 6 Web plaquette 5 Web plaquette 4

Web plaquette 3 Web plaquette 2 Web plaquette 1

Foto’s © Nelleke Lettinga